lördag 8 mars 2014

Det blir inget jävla grattis på kvinnodagen

Internationella kvinnodagen alltså. Jag har haft en kluven relation till den. Från att ha varit helt "Va, finns det en kvinnodag?" till "JAAAA, vi måste fira kvinnornas dag!" och nu slutligen bara...Nej.

Jag vill inte fira Internationella kvinnodagen. Jag vill verkligen inte det. För jag tycker att kvinnors rättigheter ska stå i fokus alla dagar om året, jag vill se mer, bättre och mer intensiv kamp för att kvinnor ska få lika mycket rättigheter som män och framförallt så vill jag slippa känna att imorgon, då är vi tillbaka i en ojämställd värld för att då är kvinnodagen över och det är dags att gå tillbaka till vardagen.
Bland alla grattis på facebook till höger och vänster så vägrar jag att säga grattis till mina medkvinnor för att vi har en egen dag.
Missförstå mig rätt, jag tänker minnas och hylla de fantastiska kvinnor genom historien som gav oss så mycket av de rättigheter vi har idag. Och mitt hjärta är fyllt med kärlek till alla de underbara människor som tillsammans med mig för kriget för feminism och mer jämställdhet varje dag, året om.
Men det skär i mig att en del tycker att det räcker med en dag och that´s it. Eller ännu värre, de som inte greppar de orättvisa strukturer och det förtryck som drabbar en bara för att man är kvinna.

När kvinnor har lika mycket rättigheter som män, när det inte görs program som påstår att "feminismen har gått för långt", när kvinnor slipper bli kallade hora eller slampa beroende på vad de har på sig, när jag slipper ägna timmar åt att debattera varför det inte är okej att dra våldtäktsskämt... Ja listan kan göras hur lång som helst.
När det faktiskt är en jämställd värld mellan könen, då tänker jag stå och gråta av lycka och slänga rosenblad över hela världen.
Vill du göra skillnad och hjälpa till, säg inte grattis till alla kvinnor du ser och känner. Ge inga rosor. Gör något konkret istället. Det är inte svårt.

(Och ja, innan någon hinner kläcka det gamla argumentet : "Detta drabbar män också!!"  Ja det gör det men du är på fel forum. Jag talar om kvinnor just nu. Tack.)


2 kommentarer:

  1. Jag vill fira kvinnodagen, men du har en god poäng. Det kvinnodagen betyder för mig funkar dock i alla fall, eller, mina förhoppningar om vad den kommer att betyda gör det i alla fall. Bland alla feministiska och feministkritiska samt rentutav antifeministiska bloggar och diskussioner här på internet vill jag att det ska finnas en dag då folk lägger ner yxan och reflekterar lite. Att prova på fred, bara en liten stund. På mansdagen kan feminister skänka en tanke på orättvisor mot män och försöka ha sympati för mäns situation och på kvinnodagen tycker jag att män som vanligtvis är feministkritiska kan ta en dag till att komma över på andra sidan på en kopp té och faktiskt försöka förstå.

    Om bara feminister firar kvinnodagen betyder den ju ingenting, dagen blir bara speciell om det är en dag då fler ögon kan öppnas för kvinnofrågor, både mäns ögon och kvinnors ögon.

    Och.. grattis på kvinnodagen? Vadå grattis? Trevlig kvinnodag funkar bättre tycker jag.

    Så.. Trevlig kvinnodag, välkommen till vår sida, stanna en dag du kanske rentutav upptäcker att vissa saker du finner här är värda att med sig till vardagen?

    Okej jag ska sluta babbla.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. http://youtu.be/V4UWxlVvT1A
    om nån undrar vad du menar med strukturellt förtryck...

    SvaraRadera