lördag 26 september 2009

Sri Lanka: Ett land i korruption


De har ökat pass och idkontrollerna. Det är mycket mer än när jag var här sist och då var det ändå krig och de hade all anledning att vara rädda.Man tycker på ett sätt att de borde skurit  ner på dem nu när freden är här och presidenten modigt har lyckats befria landet från tigrarnas grepp. Om det är någon som missat att det är presidentens göromål så behöver man titta åt höger eller vänster när man är ute på stan, de gigantiska affischerna är svåra att missa.
Det är framtidstro i luften och jag märker när jag talar med folk att de vill tro att freden kommer hålla, de vill kunna leva igen.
Jag vill gärna tro det med men jag tror det när jag ser ett land där det inte är poliskontroller i vartenda hörn och antalet militärer i Colombo är lika med noll.Det är dock ett rätt bra kontrollsätt,det påminner folk att faran fortfarande finns och att regeringen är den enda tryggheten de har att vända sig till.
Hur var det regeringen (diktaturen) sa i V for Vendetta nu igen…”I want this country to remember why they need us!”
Faran och vaksamheten ger också folk mindre tid att verkligen reflektera över korruptionen i regeringen samt en del annat otrevligt som dykt upp nu när kriget är slut.
Det sitter fortfarande över 100.000 tamiler i flyktingläger i norr som inte får komma därifrån och som heller ingen tillåts besöka.Bara en sådan sak att regeringen slängde ut UNICF:s representant ur landet när han ville åka dit och besöka det säger en del om hur det är där.Nu håller FN på att dra presidenten och regeringen inför krigsrätt för det som skedde i norr. Det är inte helt okej att luftbomba hela jädra norra delarna av ön och ha ihjäl civila och skylla på att de kanske är tigrar och det är inte helt okej att tvångsförflytta folk och ta deras egendomar och nej, det är inte helt okej att avrätta folk.
Jag har inget till övers för tigrarna heller, de var inte ett dugg bättre men det som händer här nere nu är inte så bra. 
Vinnaren skriver historien och när de i flyktinglägren kommer ut(om inte de dödar av alla där)så kommer det heta att flyktingarna haft det bra i lägren och att de är helt okej med att ge upp sina hem och söka lyckan någon annanstans.
En del av singaleserna har inställningen att spela roll hur kriget vanns och vilka brott som begicks, det är ju fred. En del andra ser hela bilden och är oroliga över vad regeringen gör just nu.
För det är fortfarande förtryck och trakasserier av tamiler trots freden  och det skärs ner på deras rättigheter och det känns som att det bara är en tidsfråga innan de gör uppror igen.
Fan, för en gångs skull, kan man inte lära sig av historien och se att det var precis så här det började för 26 års sedan och låta bli att göra samma misstag igen?
Men jag är inte bitter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar